Štěpán Dlouhý

Půlmilionové škody na derby - odpovědnost nese fotbalový svaz

3. 04. 2008 10:26:40
Mediální kampaň proti fotbalovým vlajkonošům nabírá na síle a stále více se může zdát, že na nejoblíbenější sport u nás se chodí dívat jen parta zakomplexovaných ubožáků, kteří se těší na to, až se poperou policií. Nikde jsme se však nedočetli, že tento obraz je dalek pravdy a hlavně: kde jsou kořeny současného stavu, který vadí veřejnosti stejně jako ultras.

Michal Ružieka - MAFA
"Kdybych mohl, vezmu autogen, odřežu v kotli fanoušků sedačky a nechám tu pro příště jen betonový prostor, na kterém by se stálo. To by škoda byla nula. Takhle máme práci aspoň na 14 dní," pravil ve včerejší MF Dnes správce strahovského stadionu Roman Slavík. Moudrý to muž, rozhodně moudřejší, než celý fotbalový svaz. Přesně totiž vystihl nesmyslnost svazových opatření, která ve jménu bezpečnosti zvyšují rizika střetů a zranění a obecně eskalují situaci ve fotbalových ochozech. Ano, skutečně by stačilo, aby v s sektoru vlajkonošů, takzvaném kotli, nebyly sedačky a škoda na stadionu by byla nula. Fanoušci by byli také jednoznačně pro, v sektoru se stejně výhradně stojí a plastové skořepiny jen zabírají místo, stěžují pohyb a v případě nutnosti rychlého útěku se stávají překážkou, bránící v efektivní evakuaci. Zajděte se někdy podívat do kotle na Bohemku, mě při představě, že tam vypukne panika vysloveně jímá hrůza, šlo by, podobně jako kdysi v Anglii o život. Mimochodem, nyní tak vzývanou Anglii si pamatujte, o té bude ještě řeč.

Čemu tedy sedačky v kotli prospívají? Proč na nich svaz trvá, a nezeptá se pana Slavíka, který je musí všechny vyměnit, aby si na ně opět nikdo nesedl a za čas se opět prolétly? Opravdu jsem dlouho přemýšlel a na nic nepřišel. Škoda mohla být nula, je několik set tisíc, je to opravdu krok k bezpečnosti? Jediné, co mě napadlo je to, že snad svazu záběry jejich letu svým způsobem vyhovují, neb se stávají mocným nástrojem jejich lobby u politiků za obří dotace na další "zvýšení bezpečnosti" na stadionech.

Dalším bezpečnostním opatřením svazu je zákaz pyrotechniky. Nic proti zákazu dělbuchů a petard, ty však na Strahově házela jen policie. Komu ale vadí římské svíce, které vytváří krásnou barevnou podívanou a přitom nemohou nikoho ohrozit? Snad ostatním fanouškům na tribunách, kteří při jakékoliv podobně choreografii nadšeně tleskají? Nebo fotbalistům, kteří v současné hysterii jako jediní stojí za svými ultras a vrací jim tak jejich věrnost, s níž za nimi jezdí fandit přes celou republiku? Koho římské svíce ohrožují natolik, že po jejich odpálení musí vběhnout do sektoru několik desítek těžce vyzbrojených policistů, kteří zmlátí obušky každého, kdo si jich dost rychle nevšiml a nestačil utéct, případně měl tu smůlu, že zakopl o sedačku. Chodím do kotle pravidelně a vím, že ten, kdo jakoukoliv pyrotechniku odpálí je vždy ten, kdo zmizí v davu jako první, obětmi policejního násilí pak většinou ti, kteří nestačili utéct.

Opravdu je na fotbale teď bezpečněji? Opravdu vás víc ohrožuje odpálená římská svíce než 20 těžkooděnců, řezajících hlava nehlava? Za celou dobu tohoto, dle médií "pekelného" derby nebyl zaznamenán ani jediný případ agrese fanoušků mezi sebou, s násilím na stadióně jsme se (krom občasného importu z Polska) nesetkali již léta. Jediné projevy agrese - létající sedačky - směřovaly vždy proti útočícím policistům. Nejsem zastáncem jakéhokoliv násilí, ale pokud do atmosféry eskalovaného napětí v rámci vyhroceného a vyrovnaného zápasu vběhne několikrát policie a začne mezi lidi, kteří nemají kam utéct házet dělbuchy o síle, která roztrhá sedačku (poprvé začala lidi mlátit prý proto, že tři malí kluci kopali do vrat, no představte si ty bestie!), odpor a eskalace se dá očekávat. Neříkám omluvit, ale očekávat zcela jistě. Ono když vidíte, jak vašeho kamaráda, který nikomu nic neudělal řeže policajt tomfou po zádech v člověku vyvolá chuť něco udělat... Neměla by být policie spíše tím, kdo této eskalaci předchází, situaci uklidňuje a snaží se zabránit větším škodám? Nebo je pro většinu bezpečnější zásah, který předvedla?

Tak si to shrňme. Pokud by sektory vlajkonošů byly k stání, škoda by byla nulová a ani by nemělo co létat vzduchem. To je fakt. Pokud by byly povoleny římské svíce, nebyl by jediný důvod k policejnímu zákroku a mlácení lidí, také fakt. O oboje, tedy sektory bez sedaček i povolení bezpečné pyrotechniky, bojují hlavně ultras, kteří nemají jediný zájem na nějakém násilí na stadionech, mají však zájem na co nejlepším a největším choreu. Proti je svaz, který oboje vyžaduje, jakožto bezpečnostní opatření. Kdo je tedy za škody opravdu zodpovědný? Není už čas se zamyslet nad skutečnými příčinami místo volání po ještě tvrdších zákrocích? Mimochodem represe a nákladné policejní manévry nikdy ničemu nepomohly.

Pamatujete ještě na tu zmiňovanou Anglii, dnes nám tak dávanou za vzor? Kdo se alespoň trochu o tamní situaci zajímal dobře ví, že rowdies ze stadionu nevyhnaly zákony, ale klubové obligace, díky nimž naprostou většinu stadionu zaberou sponzoři. Normální člověk s běžným příjmem, pokud neměl prozíravého dědečka, jehož permanentku teď dědí, nemá šanci se na fotbal dostat. A mimochodem, ti angličtí mrtví, o nichž se tu mluví, nezemřeli při bitce na stadionu, ale z naprosté většiny ušlapáním při panice, vinen tak nebyl chuligán, ale právě nesmyslné zábrany, které svaz vydává za bezpečnostní opatření.
Autor: Štěpán Dlouhý | karma: 34.40 | přečteno: 3644 ×
Poslední články autora